Jämför täckningskartor

Här har vi samlat alla mobiloperatörer och dess täckningskartor så du enkelt kan jämföra mobiltäckning. Välj en operatör i listan för att fortsätta.

Täckningskarta för alla operatörer

Alla svenska mobiloperatörer använder sig av så kallade täckningskartor för att på ett enkelt och illustrativt sätt visa hur deras täckning ser ut i olika delar av landet. För dig som konsument är det ett smidigt sätt att snabbt få en bild över vilka operatörer som har bäst täckning just där du bor och arbetar.

Täckningen är kanske den enskilt viktigaste faktorn att titta på när du ska välja mobiloperatör. Utan bra täckning blir inte upplevelsen speciellt bra och du kommer ganska snart att tröttna på laggande internettjänster och avbrutna samtal.

Man ser tydligt genom att studera täckningskartorna att norra Sverige inte har varit lika prioriterat när mobilnäten har byggts. Det är egentligen bara Telia som kan stoltsera med ett riktigt bra nät i nästan hela vårt avlånga land. Tre är den operatör som har allra mest vita fläckar på sin täckningskarta i de övre delarna av landet.

Det som är bra med en täckningskarta är att du enkelt kan zooma in och kolla hur täckningen ser ut på en specifik plats. Du kan komma ända in på gatunivå, vilken kan vara väldigt praktiskt. Du kan också söka på din adress eller ditt postnummer för att direkt hitta rätt.

På en täckningskarta kan du enkelt titta på hur täckningen ser ut för exempelvis 4G-nätet. Om det är ett mobilt bredband du ska skaffa så är det knappast intressant att visa 2G-täckningen på täckningskartan och då kan du smidigt klicka bort det för att få en mer relevant bild av hur det ser ut.

En täckningskarta ser väldigt vetenskaplig ut, men det är viktigt att förstå att den inte motsvarar verkligheten på ett exakt sätt. Täckningen som målas ut på kartan bygger på olika beräkningar som utgår från var operatörernas basstationer och master står placerade.

Det finns en anledning till att kartorna inte exakt motsvarar hur täckningen ser ut i verkligheten. Det är nämligen så att vissa saker inte går att ta med i beräkningarna. Exempelvis kan tät skog göra det svårare för signalerna att ta sig fram genom luften. Det är också vanligt att stora byggnader, framför allt av betong, har negativ inverkan på mobiltäckningen. Det finns också mer tillfälliga faktorer som exempelvis hård vind, snö och regn som också kan göra att täckningen blir sämre.

Bastäckning, god täckning och mycket god täckning

Täckningen delas in i tre olika nivåer. Endast om det är “mycket god täckning” så kan du räkna med att det fungerar problemfritt både utom- och inomhus. Bastäckning innebär att det troligtvis bara fungerar utomhus, vilket inte är speciellt praktiskt. Om täckningen är “god” så funkar det oftast inomhus, men det kan vara så att du behöver stå vid ett fönster eller liknande för att få tillräckligt bra mottagning. Sträva alltid efter att hitta en operatör som kan erbjuda “Mycket god täckning” där du bor och på de platser du ofta rör dig på.

Jämför täckningskartor

Vad är täckningsgaranti?

Vissa mobiloperatörer tillämpar något som kallas för täckningsgaranti. Det innebär kort och gott att du får pengarna tillbaka om abonnemanget du har köpt inte fungerar på de platser där du behöver använda det.

Testa själv om du har möjlighet

Täckningskartorna är ett bra verktyg som ger dig en hyfsat bra bild av hur täckningen ser ut, men om du verkligen vara säker på hur det ligger till med den saken så bör du givetvis göra ett eget test. Antingen bjuder du hem en kompis som du vet har den aktuella operatören och testar hur det funkar i och omkring din bostad. Ett annat alternativ är att beställa kontantkort från några olika operatörer och själv testa hur det fungerar med din telefon. Åk även runt till platser där du brukar befinna dig och försäkra dig om att täckningen är tillräckligt bra även där.